אפילפסיה אצל כלבים כוללת התקפים אפילפטיים שיכולים להיות מאד מלחיצים כאשר רואים אותם מהצד. אין מראה קשה יותר מזה שהחבר הכי טוב שלנו, מרותק על הקרקע, עם עוויתות בלתי רצוניות וקצף מהפה. אין ספק שזה מראה שמאד קשה להשתחרר ממנו. ההתקפים הם הביטוי הפיסי של פעילות חשמלית בלתי מבוקרת במוח. הם בעצם מהווים בעיה נוירולוגית שכיחה ביותר בקרב כלבים וחתולים. הם יכולים להיות מאוד מטרידים ולגרום לחרדה גם עבורנו כבעלים וגם עבור חיית המחמד שלנו. בשגרה בריאה בעצם כל התאים במוח מתקשרים זה עם זה באמצעות אותות כימיים וחשמליים. בזמן התקף מתרחשת תקלה בפעילות החשמלית הבלתי מבוקרת והיפר-סינכרונית בעצם סוג של קצר בתוך מוח.
אז מי נכלל בסטאטיסטיקה ?!
אפילפסיה אידיופתית מתייחסת לתופעה שבו בעל החיים שלנו חווה שני התקפים סמוכים זה לזה בהפרש של יותר מ-24 שעות. ישנה שכיחות גדולה משמעותית של מקרי אפילפסיה בקרב כלבים גזעיים לעומת כלבים מעורבים. (הנה עוד סיבה מצויינת לאמץ) כלבים זכרים רגישים לזה יותר מנקבות. לרוב הכלבים האפילפטיים יש את ההתקף הראשון שלהם בין גיל שנה ל-5. כלבים בטווח גילאים זה נוטים יותר להיות מאובחנים כאפילפטיים אידיופטים כרוניים. אם אנחנו כבר במספרים, אז 1 מתוך 111 כלבים יסבול מהתקף של אפילפסיה אידיופטית.
סימנים קליניים מקדימים לאפליסיה אצל כלבים
התקפים אפילפטים אצל כלבים יכולים להיות משני סוגים:
התקף כללי- מורכב מסוג תנועה טוניים (התקשות) וקלוניים (חתירה). מצב שבו חיית המחמד מאבדת את ההכרה.
התקף מוקד– עשוי להיות מורכב מתנועות חריגות בחלק אחד של הגוף עם או בלי שינוי בהכרה.
חשוב לציין, כלב עם אפילפסיה הוא תקין מבחינה נוירולוגית בין התקפים. אך חומרת ההתקפים עלולה להחמיר ככל שהזמן עובר. לפעמים ההתקפים עשויים להימשך יותר מחמש דקות. אחרים עלולים להתרחש בזה אחר זה תוך פרק זמן קצר, ברצף (אשכול). שני המצבים דורשים פנייה מיידית וטיפול על ידי וטרינר לטיפול ראשוני.
אבחון אפליפסיה אידיופטית
אפילפסיה אידיופטית מאובחנת על ידי שלילת מחלות אחרות שגם יכולות להתבטא בהתקפים דומים. על פי בדיקות מקיפות ומסד נתונים מינימלי הכולל ספירת דם מלאה, ניתוח ביוכימי וניתוח שתן שימושי. זאת כדי להוציא מחלות סיסטמיות אחרות מחוץ למוח על ידי שיטת הלמינציה . הליכי בדיקות האבחון הללו מסייעים גם להבטיח שבעל החיים בריא ותקין לעבור הליך של הרדמה. האבחון מתאפשר על ידי תהליך של הדמיית תהודה מגנטית בתוך המוח. זוהי טכניקת ההדמיה המועדפת לאבחון אפילפסיה על ידי שלילת מחלות אחרות כגון דלקת או גידול במוח. ניתוח של נוזל מוחי יכול לסייע גם הוא באבחון ובשלילת מחלות דלקתיות.
טיפול באפילפסיה אצל כלבים
ההחלטה להתחיל בטיפול תרופתי אנטי אפילפטי מתבססת על מספר גורמים. ביניהם סיבת ההתקפים, הסיכון, סוג ההתקף ותופעות הלוואי של התרופה. החלטתו של הוטרינר המטפל להתחיל בטיפול מסתמכת על סמך הבדיקות ועל הסיכון מול התועלת. על הערכתו האישית של המטופל תוך התחשבות בהתחייבויות הכלכליות והרגשיות של הבעלים. בכלבים, ניהול התקפים לטווח ארוך מוצלח ביותר אם הטיפול מתחיל מוקדם לאחר הופעת ההתקפים. במיוחד בכלבים עם התקפים תכופים ובגזעי כלבים הידועים כסובלים מאפילפסיה חמורה יותר.
תרופות לטיפול באפליפסיה אצל כלבים
למרות שמגוון תרופות משמשות לטיפול בכלבים אפילפטיים. אין הנחיות קבועות ומוחלטות לגביי בחירת תרופות שיהוו קו ראשון לניהול ארוך טווח של שליטה בהתקפים בכלבים. באופן עקרוני, מתן תרופה בודדת מועדף מכיוון שהוא מונע אינטראקציות תרופתיות וזה נוח יותר לבעלים. פנוברביטל ואשלגן ברומיד שימשו כתרופות יחיד לטיפול. יש להן את יתרון הזמינות בפארמים ועלותן נמוכה. במהלך 20 השנים האחרונות פותחו תרופות אנטי אפילפטיות חדשות.התרופות החדשות עם פחות תופעות לוואי ואינטראקציות תרופתיות לטיפול באפילפסיה גם בקרב בני אדם וגם בקרב חיות המחמד. לדוגמא levetiracetam, zonisamide, gabapentin ו-pregabalin.
מעקב אחר תופעות לוואי
לאחר התחלת טיפול, חשוב לעקוב באדיקות אחר ההתקפים, ההשפעות המערכתיות של התרופה וריכוזי התרופה בדם. הניטור של התופעות הנלוות יכול לייעל את הטיפול, תוך מזעור ההשפעות השליליות. על הבעלים לנהל יומן לתיעוד מקרי התקפים ושינויים במתן התרופות. התאמות במינון לעתים קרובות מבוססות על הערכת בקרת ההתקפים. זאת בנוסף לריכוז התרופות בדם ותופעות הלוואי של התרופה .
כ-60-70 אחוז מהכלבים האפילפטיים משיגים שיפור משמעותי בתדירות ההתקפים כאשר הטיפול שלהם נמצא במעקב קפדני. לכן כלבים עם אפילפסיה דורשים בדרך כלל טיפול ומחויבות לכל החיים מבעל חיית המחמד. איזון בין איכות חיים להצלחה טיפולית הוא לעתים קרובות מפתח למחויבות של בעלים לטיפול של חיית המחמד שלו.
מה הגורם לאפילפסיה אצל כלבים?
התקפים עלולים להתרחש עקב סיבה שניתן לזהות: כמו שיכרון, מחלת כליות, מחלת כבד, מומים במוח, גידולים או דלקת (מה שנקרא אפילפסיה 'סימפטומטית' ). כאשר לא ניתן לזהות סיבה בסיסית, אפילפסיה ראשונית או אידיופטית היא האבחנה המשוערת. ברוב המקרים אנו מניחים שזה קשור לנטייה גנטית בסיסית. אבל גנים מרובים וגורמים סביבתיים מעורבים בהתפתחות אפילפסיה.
כיצד מאבחנים אפילפסיה?
אף בדיקה אחת לא יכולה לדעת אם חיית המחמד שלך סובלת מאפילפסיה ראשונית. זה מה שאנו מכנים 'אבחון של הדרה', שכן נדרשות בדיקות מרובות כדי לשלול את כל הגורמים האחרים להתקפים. בדרך כלל, חקירה אבחנתית מפוצלת לשני חלקים; ראשית לחקור ולהחריג מחלות שבהן ההתקפים נגרמים מבעיה מחוץ למוח. שנית לחקור ולהוציא את אלה בתוך המוח עצמו. ככל הנראה תלקח מחיית המחמד שלכם דגימת דם ודגימת שתן כחלק מתהליך האבחון. הדמיית מוח מתקדמת באמצעות הדמיית תהודה מגנטית (MRI) של המוח עשויה להתבצע גם על ידי צוות הדימות, האבחון המתקדם ולאחר מכן ניתוח נוזל מוחי. לשלול חריגות מבניות (כגון דלקת או גידולים) כגורם לסימנים קליניים. אפילפסיה ראשונית היא ככל הנראה בחיות צעירות (גילאי 1-6 שנים) שהן תקינות מבחינה נוירולוגית (התנהגות נורמלית, הליכה נורמלית וכו') בין ההתקפים.
סריקת MRI של מוח תקין
לאפילפסיה ראשונית יש ככל הנראה סיבה גנטית וסביבתית מורכבת. נדיר שוטרינרים ומדענים הצליחו לזהות את הגנים האחראים בבעלי חיים בודדים או בגזעי כלבים. עם זאת, ידוע שמספר גזעי כלבים בעלי סיכון 'משפחתי' גבוה יותר לאפילפסיה. אותו הדבר עשוי להיות נכון עבור חתולים. רוב האפילפסיות הן 'פולי-גניות', הכוללות מוטציות בגנים רבים. המשמעות היא שבניגוד למחלות גנטיות תורשתיות רצסיביות, רבייה למניעת אפילפסיה קשה מאוד. ניתן לאבחן אפילפסיה ראשונית בכל בעל חיים בודד מכל גזע למרות מספר דורות והמלטות נורמליות.
כיצד מטפלים באפילפסיה אצל כלבים?
ייתכן שלרוב בעלי החיים האפילפטיים תהיה איכות חיים מצוינת. עם זאת, אפילפסיה היא מחלה כרונית ולעתים מתקדמת שיש לטפל בה. לעתים נדירות, חיה עשויה לקבל התקף בודד ולא שוב התקף. בעל חיים שיש לו יותר מהתקף אחד צפוי לקבל התקפים תכופים יותר או חמורים יותר בעתיד. ישנן עדויות המצביעות על כך שטיפול מוקדם במהלך האפילפסיה יכול לספק תוצאה טובה יותר לטווח ארוך.
למרות הטיפול, חולי אפילפסיה עדיין עלולים לסבול מהתקפים לסירוגין. הפוגה מלאה עשויה להתרחש עם הטיפול. המטרה שלנו ברוב החולים היא להפחית את תדירות ההתקפים ב-50% לפחות בתוך תקופה של ארבעה שבועות. גם חומרת ההתקפים צריכה להפחית. 25-33% מהכלבים עם אפילפסיה יזדקקו ליותר מתרופה אחת על מנת לשלוט בהתקפים שלהם. אותו דבר עשוי להיות נכון עבור חתולים. בדרך כלל אנו ממליצים לטפל באפילפסיה כאשר מתרחשים יותר משני התקפים בתקופה של שישה חודשים.
תרופות אנטי-אפילפטיות
קיימות תרופות אנטי-אפילפטיות רבות ושונות (AED) זמינות לטיפול באפילפסיה. הרופא הנוירולוגי או הווטרינר שלך יקבעו איזה AED מתאים בהתבסס על סוג ומספר ההתקפים של חיית המחמד שלך. אך גם על פי שיקולי רישוי, ניסוח ועלות.
שתי תרופות מורשות לטיפול באפילפסיה ראשונית בכלבים:
Phenobarbital (נרשם בדרך כלל תחת השם המסחרי EpiphenTM) ואימפטואין (נרשם תחת השם המסחרי PexionTM). אשלגן ברומיד (נרשם תחת השם המסחרי LibromideTM) מורשה לאפילפסיה בלתי מבוקרת בכלבים. אין רישיון תרופתי לחתולים, אך יש לנו ניסיון רב בטיפול בחתולים עם פנוברביטל.
יש לנו ניסיון עם מכשירי AED רבים אחרים המורשים רק בבני אדם אך בשימוש בבעלי חיים. תרופות אלו משמשות רק בנסיבות מיוחדות אינן מומלצות בטיפול קו ראשון באפילפסיה בבעלי חיים. הסיבה העיקרית לכך היא שכלבים מבצעים את חילוף החומרים של תרופות אלו מהר מאוד. הן פחות יעילות אצל כלבים מאשר אצל אנשים.
ברוב מכשירי AED צפויות להתרחש תופעות לוואי של הטיפול. תופעות הלוואי הללו בדרך כלל גרועות יותר בשבועות הראשונים של הטיפול וחומרתן עשויה לרדת עם הזמן. תופעות לוואי נפוצות תלויות מינון כוללות צמא ורעב מוגברים (כתוצאה מכך הטלת שתן ועלייה במשקל), עייפות, התנשפות, התרגשות יתר ואולי תנודות. הרופא הנוירולוגי שלך או הווטרינר שלך ידונו איתך באילו תופעות לוואי צפויות עם תרופות.
מה אתה יכול לעשות כדי לעזור לחיית המחמד שלך אפילפטית?
חשוב מאוד לנהל יומן התקפים עבור חיית המחמד שלך. היומן צריך לכלול את התאריך, מספרם, משך ההתקף, הופעתו וחומרת ההתקפים. האם הייתה סיבה מזיזה ברורה, האם נראתה התנהגות חריגה בתקופה שלאחר ההתקף (תקופה פוסט-איקטלית). שיתוף היומנים הללו עם הרופא הנוירולוגי או הווטרינר שלך יסייע להם להעריך אם הטיפול משיג את מטרותיו. בנוסף, זה יעזור להפחית רגשיות של חווית ההתקף אם אתה ומשפחתך מבינים מה צריך לעשות כשהם מתרחשים.
במהלך התקף עליך לעשות את הדברים הבאים כדי להגן על חיית המחמד שלך:
- הזיזו חפצים מסביב לחיית המחמד שלכם שהם עלולים לפצוע את עצמם על רהיטים למשל
- כבה את האורות, המוזיקה והטלוויזיה כדי להפחית גירוי סביבתי
- התחל לעקוב ולרשום את משך וחומרת ההתקף
- לעולם אל תתפתו להכניס את הידיים לפה של חיית המחמד שלכם או סביבו. בעלי חיים עלולים לנשוך במהלך או אחרי התקף מכיוון שהם עלולים לא לזהות אותך. ניתן להבין שתרצה לנחם את חיית המחמד שלך, אך להחזיק אותה רק אם ההתקף עבר ואם היא מחפשת תשומת לב. אם הרופא הנוירולוגי שלך או הווטרינר שלך רשם דיאזפאם רקטלי, ניתן לתת את זה לפי ההוראות אם זה בטוח לעשות זאת.
מקווים מאד שלא תצטרכו לעמוד בסיטואציה לא נעימה של התקף של חיית המחמד שלכם. במידה וכן , מקווים שהצלחתנו לעזור לכם ולו במעט. נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת, באתר תוכלו למצוא ציוד לכלבים שלכם, כולל אוכל לכלבים מהמותגים המובילים.