אם החתול שלך עושה פיפי בבית, התגובה הראשונה שלך עשויה להיות תסכול. אבל חשוב לזכור שצרכים מחוץ לארגז החול אומר שמשהו לא בסדר עם החתול שלך.
חתולים עשויים להשתין מחוץ לארגז החול בגלל בעיה התנהגותית או רפואית, אבל יכול להיות שיש גם משהו שהם לא אוהבים בסביבת ארגז החול שלהם. ואם נהיה כנים, זו לא תמיד משימה פשוטה לצמצם את הסיבה הבסיסית.
לפני שנצלול לסיבות שבגללן החתול שלך עשוי לעשות פיפי בבית, בוא נבהיר דבר אחד: חתולים אינם משתינים מחוץ לארגז החול מתוך מרות. אחד המיתוסים הגדולים ביותר סביב בעיות ארגז חול הוא הרעיון שחתולים עושים פיפי מחוץ לקופסה כי הם כועסים עליך. וזה פשוט לא נכון.
מה ההבדל בין ריסוס של חתול לעומת עשיית פיפי?
מתן שתן וריסוס הם שני דברים שונים – ולעתים קרובות הם מבלבלים.
ריסוס הוא התנהגות טריטוריאלית הנראית אצל חתולים זכרים ונקבות כאחד, אם כי ריסוס נפוץ בעיקר בזכרים לא מסורסים ובמשקי בית מרובי חתולים.
אפשר להבחין בהבדל בין ריסוס לפיפי לפי עמידתו של החתול והמשטח עליו הוא משתין (או מרסס). חתולים שעושים פיפי מחוץ לקופסה בדרך כלל כורעים ומוציאים כמויות ניכרות של שתן על רצפה.
חתולים שמרססים עומדים זקופים ומרססים כמות קטנה של שתן על משטחים אנכיים.
כדי למנוע מהחתול שלך לרסס, דבר עם הווטרינר שלך על עיקור או סירוס.
לאחר מכן, מומלץ לספק לחתול שלך פעילויות מעשירות הבונות ביטחון ומפעילות את האינסטינקטים הסקרנים והטורפים הטבעיים שלו.
למה חתולים עושים פיפי בבית?
חתולים עלולים לעשות את צרכיהם מחוץ לארגז החול מסיבות שונות:
סיבות סביבתיות
- ארגז חול מלוכלך– חתולים הם יצורים נקיים מטבעם ועשויים להימנע משימוש בארגז מלוכלך.
מומלץ לנקות את הארגז לפחות פעם ביום, ולהחליף את כל החול לחלוטין כל שבוע עד שבועיים. - מיקום הארגז – חתולים מעדיפים פרטיות בעת עשיית צרכים. הארגז צריך להיות במקום שקט, נגיש ומרוחק ממקומות רועשים כמו מכונת כביסה.
- סוג החול – יש חתולים שרגישים למרקם או לריח של סוגי חול מסוימים. ניתן לנסות סוגים שונים של חול לחתולים עד שמוצאים את המתאים ביותר לחתול שלכם.
- מספר ארגזים– הכלל המקובל הוא ארגז אחד לכל חתול בבית, פלוס אחד נוסף. בבתים גדולים, כדאי לפזר ארגזים בקומות שונות. במידה ושני חתולים חולקים ארגז, זו עלולה להיות בעיה.
- שינויים בסביבה– שינויים כמו מעבר דירה, שיפוץ, או אפילו שינוי בסידור הרהיטים יכולים להשפיע על התנהגות החתול. חתולים רגישים לשינויים ועלולים להגיב בשינוי הרגלי הצרכים.
סיבות התנהגותיות
- סימון טריטוריה– חתולים עשויים לסמן אזורים בבית כתגובה לחתולים אחרים, בין אם בתוך הבית או מחוצה לו. זה יכול להיות נפוץ יותר אצל חתולים שלא עברו עיקור או סירוס.
- לחץ וחרדה– גורמים כמו חיית מחמד חדשה, תינוק חדש, או אפילו שינוי בשגרת הבעלים יכולים לגרום ללחץ. חתולים עשויים להגיב ללחץ על ידי שינוי בהרגלי הצרכים.
- חוסר הרגל נכון- גורים שלא למדו כראוי להשתמש בארגז החול עלולים להמשיך עם הרגלים לא נכונים בבגרותם. חתולים מבוגרים שאומצו עשויים להזדקק לאימון מחדש.
- תגובה לשינויים בשגרה – שינויים בזמני האכלה, בזמני המשחק, או אפילו בשעות שבהן הבעלים נמצאים בבית.
- התנהגות מלמדת– אם החתול קיבל תשומת לב (אפילו שלילית) כשעשה צרכים במקום לא מתאים, הוא עלול לחזור על ההתנהגות.
סיבות רפואיות
- דלקת בדרכי השתן – יכולה לגרום לתכיפות במתן שתן ולכאב, מה שעלול לגרום לחתול לקשר את הכאב עם ארגז החול.
- אבנים בכליות או בשלפוחית – גורמות לכאב ואי נוחות, ועלולות לשנות את הרגלי ההטלה.
- מחלות כליות – יכולות לגרום לעלייה בתכיפות מתן השתן ולשינויים התנהגותיים.
- סוכרת– מובילה לעלייה בצריכת מים ובתכיפות מתן השתן.
- בעיות במערכת העיכול– יכולות לגרום לשלשול או עצירות, מה שעלול להשפיע על השימוש בארגז החול.
- כאבי מפרקים או ארתריטיס– עלולים להקשות על החתול להיכנס לארגז החול, במיוחד אם הדפנות גבוהות.
- בעיות נוירולוגיות – יכולות להשפיע על היכולת לשלוט בשרירי השלפוחית והמעיים.
- הפרעות קוגניטיביות – חתולים מבוגרים עלולים לסבול מבלבול ולשכוח את הרגלי השימוש בארגז החול.
5 דרכים למנוע מחתול להטיל שתן מחוץ לארגז בבית
1. ביקור אצל הוטרינר
כל פעם שהחתול שלך עושה פיפי מחוץ לארגז החול היא סיבה לקבוע ביקור עם הווטרינר שלך. צור קשר עם הוטרינר שלך בהקדם האפשרי אם אתה מבחין בסימנים אחרים, כגון דם בשתן, כאב, תיאבון ירוד, עייפות או דיכאון.
מצבים רפואיים נפוצים שעלולים לגרום לחתול שלך להשתין מחוץ לארגז החול כוללים:
- דלקת בדרכי השתן (UTI)
- סוּכֶּרֶת
- יתר פעילות בלוטת התריס
- אי ספיקת כליות
- אבנים בכליות או בשלפוחית השתן
2. רכישת ארגז חול שהחתול יאהב
כשזה מגיע לשירותים לחתולים, לחתול שלך צריכות להיות אפשרויות רצויות לארגזי חול:
- ארגזים מרובים – מומחים ממליצים על ארגז חול אחד לכל חתול ועוד אחד נוסף לכל משק בית
- ארגז חול גדול ונוח – הקופסה האידיאלית היא לפחות פי אחד וחצי מאורך גופו של החתול שלך, ורוב החתולים מעדיפים קופסאות לא מכוסות
- ארגזי חול נקיים – גרפו פעמיים ביום את הפסולת. יש לנקות את הקופסה ולהחליף את כל החול מדי חודש
- חול שהחתול אוהב – חתולים רוצים באופן טבעי לקבור את הפסולת שלהם. אז כדאי לקנות חול מסוג שהחתול שלך יאהב וירגיש בנוח איתו.
אם כבר מדברים על אינסטינקטים טבעיים, ללכת לשירותים הוא זמן פרטי עבור החתול שלך – נסה למקם את ארגז החול הרחק מאזורים עמוסי תנועה ומרעשים מבהילים אחרים. אם אתה משתמש בארגז חול מכוסה, נסה קופסה לא מכוסה המאפשרת לחתול שלך לראות את סביבתו.
3. עזרו לחתול להרגיש בטוח, בטוח ונטול מתחים
עשיית צרכים מחוץ לארגז החול היא אחת הדרכים עבור החתול שלך לסמן את הטריטוריה שלו – ומאותתת שהם לא מרגישים בטוחים בבית שלהם. חתולים עשויים להשתין במקומות חריגים כדי להסוות ריח לא מוכר או להשתין על החפצים האהובים עליך, כי שילוב הריח שלך ושלהם מספק נוחות.
אם ניתן לזהות את מקור הלחץ, אך לא ניתן לעשות זאת. עזור לחתול להרגיש בנוח בהדרגה עם גורם הלחץ על ידי שיתוף החתול שלך במשחק ומתן פינוקים שווים או לשים אוכל לחתולים ליד מקור הלחץ. אספקת צעצועים מעשירים ונקודות מסתור הן גם דרכים בריאות לחתול שלך להוריד מתח.
4. השתמש בחוסר רגישות וחיזוק חיובי
אם לחתול שלך הייתה חוויה גרועה כמו מתן שתן כואב, הוא עלול לפחד מארגז החול.
ניתן לפתור את זה באמצעות חוסר רגישות והתניה נגדית – או הצגת הארגז לאט לאט לחתול ולתגמל אותו על התקדמותו. מומלץ לתת חטיפים איכותיים לחתול, מה שירכך אותו ויגרום לו לתחושה טובה יותר.
חתולים אוהבים לעשות את הבחירות שלהם בעצמם, אז הילחמו בדחף למקם את החתול בארגז החול. מומלץ לתת להם לחקור בקצב שלהם ולתגמל אותם לאורך הדרך.
5. עיקור או סירוס החתול שלך
לעיקור ולסירוס החתול שלך יש יתרונות רבים, כולל מניעת ריסוס של החתול שלך. שתן הוא דרך בטוחה עבור החתול שלך לתקשר לחתולים אחרים מה מצב הרבייה שלהם – בין אם החתול שלך הוא זכר או נקבה.
שתן גם מסמן טריטוריה, מה שהופך את הריסוס לנפוץ עוד יותר אם אתה חי עם כמות חתולים. שוחח עם הווטרינר שלך על התזמון הטוב ביותר לעקר או לסרס את החתול שלך. רבים ממליצים בין הגילאים 5 עד 8 חודשים.
לסיכום
התמודדות עם חתול העושה את צרכיו מחוץ לארגז החול דורשת סבלנות, הבנה וגישה רב-ממדית. חשוב לשלול תחילה בעיות רפואיות באמצעות ביקור אצל הווטרינר, ולאחר מכן לבחון את הסביבה והגורמים ההתנהגותיים. שיפור חוויית השימוש בארגז החול, יחד עם טיפול בגורמי לחץ אפשריים, יכולים לפתור את הבעיה ברוב המקרים.
במגה פט ניתן למצוא מגוון מוצרים שיסייעו בהתמודדות, כגון ארגז חול מסוג "איגלו" המספק פרטיות מוגברת, חול מתגבש איכותי שמפחית ריחות, תרסיס לניקוי וניטרול ריחות, אוכל איכותי וכן תוסף מזון טבעי המסייע בהפחתת לחץ. זכרו כי עקביות, סבלנות ותגובה חיובית הם המפתח להצלחה בשינוי הרגלי החתול.