ממש כמונו בני האדם, גם כלבים סובלים לעיתים מחרדה. על אף שזה לא כל כך נעים, מדובר על תחושות נורמליות לחלוטין ולפעמים אפילו בריאות. חרדה זה משהו שיכול לקרות לכל סוגי הכלבים, אך היא מתבטאת באופן אחר אצל כל כלב. מתי זה נהיה בעייתי אם כך? כאשר מפלס החרדה גבוה במיוחד וכאשר זה קורה בתדירות גבוהה, מה שעלול להוביל להפרעת חרדה כרונית שתשפיע לרעה על החיים של הכלב ושלנו גם יחד.
איך נדע שהכלב שלנו סובל מחרדה, מה אפשר לעשות במצבים האלו והם ניתן למנוע את הבעיה הזו מראש? כל זאת ועוד במאמר הבא עם סקירה מקיפה ויסודית של הנושא.
סיבות נפוצות לחרדה אצל כלבים
בגדול, חרדה אצל כלבים נובעת משלוש סיבות נפוצות ועיקריות:
- פחד: רעשים חזקים ופתאומיים, נוכחות של בעלי חיים לא מוכרים. עצמים ויזואלים מפחידים או סביבות חדשות ולא מוכרות. כל אלו הם גורמים נפוצים למדי לחרדה נקודתית. אצל רוב הכלבים זה עובר תוך מספר דקות, אך יש כלבים שאצלם תחושת החרדה נשארת לאורך זמן.
- בדידות: על פי הערכות שונות הגורם הזה אחראי על כ-14 אחוזים ממקרי החרדה אצל כלבים. נפוץ במיוחד אצל כלבים שנשארים הרבה זמן לבד בבית בלי בני המשפחה שלהם. סוג של חרדה שתבוא לידי ביטוי הרבה פעמים בהתנהגות בלתי רצויות כמו עשיית צרכים בבית או נבחנות יתר.
- הזדקנות: במקרים רבים החרדה היא ביטוי של ירידה בתפקוד הקוגניטיבי של כלבים שבא עם הגיל. אם רואים שאלמנטים נוספים נפגעים כמו הזיכרון, האוריינטציה המרחבית והמודעות לנוכחות של אנשים אחרים. יכול מאד להיות שזוהי גם הסיבה לחרדה.
תסמינים אפשריים לחרדה אצל כלבים
כאמור, חרדה אצל כלבים תתבטא באופן שונה אצל כל כלב. הנה כמה מהתסמינים האפשריים:
- אגרסיה
- עשיית צרכים בבית
- הזלת ריר מוגברת
- חזרה על פעולות (התנהגות הסחתית)
- דיכאון
- נבחנות מוגזמת
- חוסר מנוחה
לפעמים זה נקודתי וחולף מהר וזה לא כל כך נורא. אבל כשזה חוזר על עצמו ונעשה חלק מהשגרה זה בהחלט עשוי להיות בעייתי. חשוב לשים לב גם לעניין התוקפנות שעלול להיות מסוכן עם כלבים שתוקפים באופן קבוע מתוך התקף חרדה.
אז מה עושים?
בדרך כלל יש לטפל בחרדה באופן משולב ובכל מקרה מומלץ להתייעץ תמיד עם הוטרינר. הנה כמה מהטכניקות שאפשר לנסות ובדרך כלל עובדים בכמה שיטות במקביל.
- חינוך ואילוף: אפשרי בהחלט ועובד מצוין אצל גורים וכלבים וצעירים. ניתן לשכך את החרדה דרך אילוף וחשיפה מבוקרת למקור החרדה. אפשר לעשות את זה בליווי מקצועי אבל זה לגמרי אפשר גם בעצמנו.
- טיפול תרופתי: בהמלצה של וטרינר, לרוב כשמדובר על מצבים קיצוניים המסכנים את הכלב ואת הסביבה שלו. יש כל מיני תרופות שאפשר לתת, לרבות נוגדי דיכאון שונים שעוזרים לכלבים להתמודד עם הסטרס. אם זה לא מקרה חמור אפשר בהחלט לנסות טכניקות אחרות קודם.
- טיפול טבעי בחרדות: במקביל לעלייה במודעות לתופעה התפתחו גם לא מעט טיפולים טבעיים ואלטרנטיביים שעוזרים עם חרדה אצל כלבים. שימוש בצמחי מרפא, דיקור, אפילו טיפולי דמיון מודרך ושימוש בשמן CBD לכלבים המופק מצמח ההמפ.
מניעה
חלק בלתי נפרד וחשוב מהטיפול בחרדות הוא מניעה שלהן מראש. הנה כמה טיפים איך תעשו זאת:
- למדו לקרוא את שפת הגוף של הכלב שלכם. זה יעזור לכם לזהות כשהתקף חרדה מגיע ותוכלו לטפל בו בזמן.
- חשפו את הכלב שלכם מגיל צעיר לסיטואציות שונות עם הרבה בני אדם ובעלי חיים אחרים כדי שירגיש בנוח בכל סיטואציה משלב מוקדם.
- ודאו שהכלב שלכם מקבל מספיק גירויים מנטליים ופורק אנרגיה כמו שצריך.
- הקפידו על תזונה איכותית ומסודרת. רעב מתקשר באופן ישיר ביותר לתופעות של חרדה אצל כלבים וגם אצלנו בני האדם אגב.
- הימנעו מסיטואציות קשות מדי עבור הכלב שלכם שהוא לא יכול להתמודד איתן. חשוב לאתגר את הכלבים, אבל לא מעבר למה שהם מסוגלים.
ואם אתם זקוקים לצעצועים ומשחקים לכלבים שיעזרו להעסיק את הכלבים, מזון לכלבים איכותי כדי לשדרג את התזונה שלו ואפילו עצות ומידע נוסף בנושא – תרגישו חופשי לדבר איתנו. אנחנו כאן ושמחים תמיד לעזור!