משלוחים מהירים חינם לכל הארץ!

ייחום כלבה: טיפים ושיטות להתמודדות נוחה

כל אישה יודעת עד כמה מחזור יכול להוות חוסר נוחות ומלווה בכאבים. לקראת תקופת המחזור, נשים יכולות לחוות נפיחות, התכווצויות, הפרעות במערכת העיכול, כמו גם שינויים רגשיים או התנהגותיים.

האם כאשר כלבה נכנסת למחזור ייחום, המצב דומה למה שאנו חווים? האם הכאב זהה? יש להם שינויים דומים בהתנהגות או שהם חווים דברים שונים? למרות שלכלבים אין התכווצויות כמו לבני אדם, הם מרגישים רמה מסוימת של אי נוחות במהלך מחזור החום שלהם. במאמר זה נסביר מה המדע קבע עד כה לגבי תקופות ייחום אצל כלבות.

אי נוחות במהלך מחזורי ייחום

מכיוון שהכלבים שלנו לא יכולים לספר לנו איך הם מרגישים, אנחנו מסתמכים על התנהגויות כמו טיפוח מופרז, ליקוקים ועוד יכולים להצביע על כך שהכלבה שלנו מרגישה אי נוחות במהלך המחזור שלה. כלבות הנכנסות למחזור ייחום מראות לעתים קרובות סימנים של אי נוחות, חום וגירוי, בעוד שאחרות לא תמיד מושפעות מהתהליך.

האם לכלבות יש כאבי מחזור?

נשים חוות כאבי מחזור או התכווצויות כשהגוף מוציא את הרירית הנוספת של הרחם (הדם). רירית זו מצטברת מדי חודש כהכנה להריון פוטנציאלי. כך שאם לא מתרחשת, חומר הרירית נדחק אל מחוץ לרחם בתהליך המכונה וסת.

הרחם הכלבי אינו עובר את אותו תהליך מכיוון שיש להם עיצוב שונה של שליה. כך שהרחם שלהם אינו חווה את אותם התכווצויות שנשים חוות.

האם כלבות חוות כאב במהלך המחזור שלהם?

אין הוכחות מדעיות או וטרינריות המצביעות על כך שכלבות חוות כאב במהלך הייחום. הסברה היא שהן חוות אי נוחות מסוימת. הכלבה עלולה להתעצבן, לחוות שינויים בתיאבון, נוטה למתוח יותר וללקק את האזורים הפגועים.

מכיוון שאיננו יכולים לדבר עם הכלבים שלנו בשפה שאנו יכולים להבין, קשה לומר בדיוק מה כלבה חווה במהלך המחזור שלה. סביר להניח שכל כלבה חווה מחזורי ייחום בדרכים שונות.

חלקן לא יושפעו מכך ויוכלו ולהמשיך בשגרת היום שלהן ללא הרבה הבדל. אחרות עשויות להיראות שונות, לא ממש עצמן, יש שיהיו במצב רוח טוב יותר מהרגיל.

מה קורה במהלך מחזורי חום?

לכלבות יש מחזור ייחום ממושך למדי המורכב מארבעה שלבים. בניגוד לנשים, שמקבלות מחזור מדי חודש, לכלבות יש מחזור ייחום אחד או שניים בשנה.

עבור חלק מהכלבים, ייחום עשוי להתחיל כבר בגיל 4 חודשים, אך 6 חודשים שכיח יותר. דברים רבים יכולים להשפיע כאשר נקבות נכנסות למחזורי החום שלהן, כולל הגזע והגנטיקה.

כלבים מגזעים קטנים נוטים לקבל את מחזור הייחום הראשון שלהם בסביבות 5-6 חודשים. בעוד שלגזעים ענקיים ייתכן שלא יהיה מחזור ראשון עד גיל 18-24 חודשים.

שלבי מחזורי הייחום

1. פרוסטרוס – קדם הייחום 6-11 ימים

אסטרוגן מיוצר על ידי השחלות במהלך פרואסטרוס, מגיע לשיא 1-2 ימים לפני השלב הבא (אסטרוס). העלייה ברמות האסטרוגן גורמת להפרשה מדממת מהנרתיק ולנפיחות של הפות (איברי המין החיצוניים) שאנו אוטומטית מקשרים עם כלבה מיוחמת. הן יתעניינו וישתובבו יותר עם כלבים זכרים, אך עדיין אינן פתוחות להזדווגות. במהלך שלב זה, הן עשויות להיות קצת לא נינוחות, אבל לא אמורות לחוות כאב משמעותי.
במצבים אלה, בכדי להרחיק את הכלבים הזכרים אפשר להשתמש עם מנטרל ריחות ייחום.

2. אסטרוס: 5-9 ימים (יכול להיות ארוך יותר או קצר יותר)

זה הזמן שבו הנקבה הופכת פנויה להזדווגות. רמות האסטרוגן יורדות והפרוגסטרון מתחיל לעלות, מה שמוביל לעלייה בהורמון הלוטייניזציה, הגורם לביוץ. הפרשות מהנרתיק משתנה לעתים קרובות לנוזל שקוף או בצבע בז׳, אך עשויות להשתנות בין כלבות.

3. דיסטרוס: 5-9 שבועות

התקופה שלאחר ההזדווגות, המסומנת על ידי סוף הייחום, כאשר הנקבה מפסיקה להראות סימני קליטה. הפרוגסטרון (ההורמון השומר על הריון) ממשיך לעלות במשך 2-3 שבועות לאחר הביוץ, בין אם הכלבה בהריון ובין אם לאו. ברגע שרמות הפרוגסטרון מגיעות לשיא, הן נשארות ברמה זו במשך 1-2 שבועות לפני ירידה הדרגתית במהלך 10-30 הימים הבאים עד לחזרה לקו הבסיס.

4. אנסטרוס: 4 חודשים

אנסטרוס מתרחש בסוף הייחום אם לא מתרחש הזדווגות. בכלבים שהזדווגו, הרדמה מתחילה בסוף הדיסטרוס (לא בהריון) או לאחר המלטה. רמות הפרוגסטרון נשארות נמוכות. תקופה זו מכינה את הרחם למחזור הייחום הבא. זה השלב אליו נכנסת כלבה או בסוף מחזור הייחום שלה או לאחר המלטה. רמות הפרוגסטרון נשארות נמוכות לאורך שלב זה.

כיצד למנוע מחזורי ייחום אצל נקבות?

אם נקבה לא מעוקרת, היא תמשיך להיכנס לחום על בסיס מחזורי. יש כלבות שעוברות למחזורי חום כל 5 חודשים, אבל זה לא נדיר שיש 11 חודשים של הפרדה ביניהם, במיוחד בגזעים ענקיים.

קיימות זריקות הורמונים כדי לעכב את הופעת הייחום ולהאריך את תקופת ההרדמה, אך הדרך היעילה ביותר למנוע מחזורי חום היא באמצעות עיקור.

עיקור הכלבה – כל מה שחשוב לדעת

ההמלצות הקודמות היו לעקר את הכלבה לפני השלב הראשון שלה. זה היה כדי למזער את הסיכונים של הריון בשוגג, התנהגויות ייחום לא רצויות, והכי חשוב, להפחתה משמעותית בסרטן החלב. עדויות מראות לנו שהסיכונים להתפתחות סרטן החלב עולים מ-0.5% ל-8% עבור כלבות שעוקרו לאחר עונתם הראשונה. סיכון זה גדל ל-26% אם הן מעוקרות לאחר העונה השנייה שלהן – המשמעות היא שלכלבים שעוקרו לאחר העונה השנייה יש סיכוי של 1 ל-4 לפתח סרטן החלב.

מחקרים אחרונים העלו כי עבור גזעים מסוימים, כגון רוטוויילר, עיקור וסירוס עשויים להשפיע לרעה על תוחלת החיים על ידי הגדלת הסיכונים לגידולי עצמות (אוסטאוסרקומה). מחקר זה עדיין נמשך ואנו ממליצים לדבר עם הווטרינר לגבי האפשרות הטובה ביותר עבור הכלבה שלך

רוב הווטרינרים ממליצים לעקר כלבה בין העונה הראשונה והשנייה על מנת להבטיח שהיא הגיעה לבגרות מינית מלאה, להפחית את הסיכונים להפרעות במפרקים ולבריחת שתן, תוך מזעור הסיכון לסרטן החלב.

תופעות לוואי של עיקור כלבות

כמו לכל הליך כירורגי גם לעיקור יכולות להיות תופעות לוואי. מומלץ להישמע להוראות הוטרינר ולפעול לפיהן.
תופעה שכיחה היא השמנה ושינוי התנהגות, לעיתים היא תהיה עייפה ופחות אנרגטית מבעבר. במצבים אלה הוטרינר ימליץ על אוכל רפואי לכלבים המותאם לכלבות לאחר עיקור.

איך מתמודדים עם מחזור של כלבה

לא מומלץ לעקר כלבות לאחר שהחלו במחזור ייחום, אלא אם כן יש סיבה מיוחדת. זה נובע מהנפיחות וזרימת הדם המוגברת לאיברי הרבייה, מה שהופך את הניתוח למסוכן יותר. הזמן האידיאלי הוא בזמן הרדמה, בעוד שרמות ההורמונים נמצאות בקו הבסיס שלהן. אם הכלבה שלך התחילה להראות סימנים של פרוסטרוס, יש כמה דברים שצריך לעשות:

1. היכונו לדימום

אם הכלבה נמצאת בבית, צריך להתכונן לדימום. למרות שלכלבות בדרך כלל אין להם זרימה חופשית, הן עדיין יכולות להכתים את הבדים, הרהיטים וחללים אחרים בבית.

יש אנשים שמעדיפים להשאיר את הכלבות רק בחלל מסוים בזמן הזה בעוד שאחרים עושים דברים יצירתיים יותר, כמו  קניית חיתולים לכלבים או תחתוני ייחום עבור הכלבות שלהם.

2. מרחב מותאם לתקופה זו

במהלך תקופה זו, סביר להניח שהכלבה שלך לא מרגישה כמו עצמה. כדי להפוך אותה ליותר נינוחה, הקפד לתת לה את המרחב שלה, שקט או זמן לבד, במידת הצורך. זה אומר לשמור על חיות אחרות בבית מחוץ למרחב שלה ולמנוע מילדים לחטט או להציק.

בזמן שהיא מרגישה קצת מדוכאת, אפשר להקצות עבורה מיטה לכלבים או אזור קטן כדי שהיא תוכל לברוח אליה כשהבית קצת רועש מדי. ישנם מיטות ומזרנים מבדים רחיצים שניתן לנקות די בקלות.

3. שמור אותה צמוד אליך

במהלך מחזור הייחום של הנקבה שלך, חשוב מאוד לשמור עליה ולהשגיח עליה בכל עת. שכן היא, וכל זכר בקרבת מקום, ינצלו כל הזדמנות כדי להיפגש. זה כולל כלבים מסורסים.

4. להבין את הסיכון להריון

אם אתה מנסה למנוע מהכלבה שלך להיכנס להריון במהלך מחזור הייחום שלה, חשוב להבין כמה ימים בחודש היא יכולה להיכנס להריון. לכלבות יש חלון הזדמנויות ארוך יותר בהשוואה לבני אדם. והן יכולות להיכנס להריון לאורך רוב מחזור הייחום.

כלבות פוריות ביותר בדרך כלל מתחילות 9 עד 10 ימים לאחר תחילת מחזור החום והוא נמשך בערך 5 ימים ברגע שהוא מתחיל. במהלך הזמן הזה, השחלות שלה ישחררו ביציות להפריה.

לסיכום

נקבות ככל הנראה יחוו רמה מסוימת של אי נוחות במהלך שלבים מסוימים של מחזור החום שלהם, אבל זה לא שווה ערך להתכווצויות כמו שיש לנשים. אפשר למנוע את זה לחלוטין ואם עדיין לא עשית זאת, מומלץ לקבוע פגישה עם הווטרינר כדי לדון ביתרונות של עיקור הכלבה שלך.

צריך להתמודד עם אי נוחות של הכלבה שלך במהלך המחזורים האלה, בנוסף גם צריך לקבל את האפשרות של הריון, שבועות ארוכים של דימום. עדיף לטפל בזה מוקדם.

No data was found
כלב בוקסר

בוקסר – Boxer

כלב הבוקסר יובא לארצות הברית מגרמניה בשנות ה-30, על פי מועדון הבוקסר האמריקאי, שם שימשו לציד.

קרא עוד »
משלוח עד הבית חינם ברכישה מעל 150.00
דילוג לתוכן