משלוחים מהירים חינם לכל הארץ!

תת פעילות בלוטת התריס אצל כלבים – כל המידע שחיפשת

תת פעילות בלוטת התריס היא מחלה אנדוקרינית שכיחה בכלבים שגורמת לייצור מופחת של הורמוני בלוטת התריס. הורמוני בלוטת התריס מיוצרים על ידי בלוטות התריס, הממוקמות משני צידי הצוואר ליד הגרון. הורמונים אלו ממלאים תפקיד חשוב בחילוף החומרים. כאשר הבלוטות אינן מייצרות מספיק הורמונים, תפקוד הגוף של הכלב מואט. 

לכלבים עם תת פעילות של בלוטת התריס יש בדרך כלל דלקת של בלוטות התריס או ניוון (הידרדרות) של הבלוטות. למרבה המזל, גידולי בלוטת התריס הם נדירים למדי בכלבים. 

כאשר זה מתרחש, תת פעילות בלוטת התריס שכיחה ביותר בכלבים בגיל העמידה. כאשר כלבים מגזע בינוני עד גדול מושפעים יותר. גולדן רטריבר, דוברמן, תחש, שנאוצר מיניאטורי, קוקר ספנייל וסטר אירי הם בין הגזעים בעלי נטייה גבוהה יותר.  

תסמינים של תת פעילות בלוטת התריס אצל כלבים

כלבים עם תת פעילות בלוטת התריס מראים לעתים קרובות אחד או יותר מהסימנים הקליניים הבאים: 

  • עלייה במשקל: לעתים קרובות זה מתרחש ללא עלייה בתיאבון. הורים רבים לחיות מחמד מציינים כי נראה שהכלב שלהם עולה הרבה במשקל למרות שהם לא אוכלים כל כך הרבה. על אף שמספקים להם אוכל לכלבים מומלץ ובריא. 
  • עייפות ועצלנות: הכלב שלך עשוי להעדיף לישון ולשכב כל היום במקום לרוץ ולשחק. 
  • התנהגות שואפת חום: בגלל הורמון בלוטת התריס הנמוך שלהם וכתוצאה מכך חילוף חומרים נמוך, כלבים עם תת פעילות של בלוטת התריס כל הזמן מתקררים מעט. הכלב שלך עשוי להעדיף לשכב ליד האח או על פתח החום כדי לנסות להישאר חם. 
  • דלקות עור ואוזניים כרוניות: בעוד שאלרגיות נפוצות יחסית בכלבים, דלקות עור ואוזניים כרוניות עשויות להיות סימן לבעיה בסיסית של תת פעילות בלוטת התריס. 
  • שיער יבש ושביר עם מעיל שיער דליל: לפעמים כלב עם תת פעילות בלוטת התריס יאבד שיער מהגב משני הצדדים. הם עשויים גם לאבד שיער מהזנב שלהם, מה שנותן לו מראה של זנב חולדה. 
  • פיגמנטציה מוגברת של העור.
  • חוסר יכולת להצמיח מחדש שיער לאחר גילוח: נשירת שיער אצל כלבים באופן מובחן ולא רגיל.

ישנם סימנים אחרים, פחות שכיחים, של תת פעילות בלוטת התריס שחלק מהכלבים מפתחים. לכלבים עלולים להיות בעיות רבייה, או לפתח בעיות במערכות העצבים שלהם. כולל כאב עצבי או גרירת הרגליים האחוריות.  

לכלבים עם בלוטת התריס נמוכה עשויים להיות מצבורי שומן קטנים ולבנים על פני עיניהם או בסופו של דבר סובלים ממצב עיניים הנקרא עין יבשה, שבו הם לא מייצרים מספיק דמעות. לחלק מהכלבים יש אפילו עיבוי של עור הפנים כך ששרירי הפנים צונחים.  

גורמים להיפותירואידיזם אצל כלבים

שני הגורמים הנפוצים ביותר להיפותירואידיזם אצל כלבים הם דלקת של בלוטת התריס (דלקת בלוטת התריס לימפוצטית) וניוון של בלוטת התריס (ניוון אידיופטי של בלוטת התריס).  

למרות שאיננו בטוחים מדוע שני המצבים הללו מתרחשים באופן ספונטני בכלבים מסוימים, אנו יודעים שקיימת נטייה גנטית. סיבה נדירה נוספת להיפותירואידיזם בכלבים כוללת סרטן. למרבה המזל, הסיבות האחרות הללו אחראיות רק לאחוז קטן של חולי תת פעילות בלוטת התריס.  

לרוב החולים עם תת פעילות של בלוטת התריס יש דלקת בבלוטת התריס או ניוון של בלוטת התריס. וניתן לטפל בשני המצבים באמצעות תרופות.  

כיצד וטרינרים מאבחנים תת פעילות של בלוטת התריס בכלבים

הווטרינר שלך יתחיל בבדיקה גופנית של הכלב שלך, כולל היסטוריה רפואית מעמיקה. חשוב לשתף בכל התנהגויות חריגות שציינת בכלב שלך ולהקפיד לכלול מסגרת זמן של מתי שמת לב לראשונה להתנהגויות אלו או לשינויים פיזיים.  

הווטרינר שלך עשוי לרצות בדיקת דם בסיסית ובדיקת שתן כדי לבסס את הבריאות הכללית של הכלב שלך. אם לכלב שלך יש שינויים בעור, הווטרינר שלך עשוי לרצות לבצע שריטות או מריחות בעור (דגימה שנאספה על ידי גירוד עדין של פני העור עם אזמל או על ידי לחיצה על שקף מיקרוסקופ לעור) כדי להסתכל מתחת למיקרוסקופ ולשלול דלקות עור משניות.  

תת פעילות בלוטת התריס מאובחנת בבדיקת דם. הווטרינר שלך ירצה לשאוב דם מהכלב שלך כדי לבדוק במרפאה שלו או לשלוח למעבדה חיצונית לבדיקה.  

לרוב, מחלה זו מאובחנת על ידי הפעלת בדיקת סקר הנקראת רמת תירוקסין כוללת (סה"כ T4, או TT4). בדיקה זו קובעת את רמת הורמון בלוטת התריס העיקרית של הכלב שלך. אם זה נמוך, ולכלב שלך יש סימנים קליניים של תת פעילות בלוטת התריס, זה מרמז על אבחנה.  

וטרינרים רבים לאחר מכן יערכו בדיקות דם נוספות, או רמת T4 חופשית או פאנל בלוטת התריס מלא, כדי לאשר את האבחנה של חוסר בפעילות בלוטת התריס. לפעמים לכלבים יכול להיות T4 נמוך אך לא בהכרח יש חוסר פעילות של בלוטת התריס. מדי פעם, לכלב יכול להיות T4 הכולל שנמצא בקצה הנמוך של הטווח הנורמלי. אך עדיין יש תת פעילות של בלוטת התריס. בדיקות אישור אלו יכולות להיות מועילות במיוחד במקרים כאלה.  

טיפול בהיפותירואידיזם אצל כלבים

חוסר פעילות של בלוטת התריס מטופלת באמצעות תרופה דרך הפה הנקראת לבוטירוקסין. תרופה זו היא צורה סינתטית של הורמון בלוטת התריס שחסר לכלב שלך. חשוב לציין כי חוסר פעילות בלוטת התריס ניתנת לטיפול אך לא ניתנת לריפוי.  

הכלב שלך יצטרך להישאר על הורמון החלפת בלוטת התריס שלו לכל החיים. גלולה זו מגיעה בכמה עוצמות שונות. כך שהווטרינר שלך יבחר את המינון המתאים לכלב שלך על סמך משקל. סביר להניח שהם ירצו לבדוק שוב את הדם בעוד חודש. וזאת כדי לוודא שלא נדרשים שינויים במינון.  

חוסר פעילות בלוטת התריס לא מטופלת יכולה לקצר את תוחלת החיים של הכלב שלך. מכיוון שכמעט כל איבר בגוף מושפע מהורמון בלוטת התריס וממטבוליזם. כלבים עם חוסר בפעילות בלוטת התריס ללא טיפול מפתחים כולסטרול גבוה, ירידה בתפקוד החיסוני, האטה בקצב הלב וסימנים עצביים-שריריים.  

סימנים עצביים-שריריים אלה עשויים לכלול חוסר יציבות, הטיית ראש ואפילו התקפים. בעוד תת פעילות של בלוטת התריס מגיבה היטב לטיפול, כשהיא לא מטופלת יכולה להשפיע לרעה על איכות החיים של הכלב שלך.  

החלמה וניהול של הבעיה

טיפול בחוסר פעילות של בלוטת התריס בכלבים דורש טיפול לכל החיים עם תחליף הורמון דרך הפה. הסבילות לתרופות עשויה להשתנות עם הזמן, כך שהכלב שלך עשוי לדרוש התאמות במינון מעת לעת. מומלץ לבדוק את רמות בלוטת התריס בדם של הכלב כל 6-12 חודשים. וזאת כדי לוודא שהוא עדיין במינון המתאים של התרופה. חשוב מאוד שהכלב שלכם לא יקבל מעט מדי או יותר מדי הורמון בלוטת התריס בטווח הארוך.  

לאחר שרמות בלוטת התריס של הכלב שלך שוחזרו לנורמה, הכלב שלך עלול לרדת במשקל ככל שמצב גופו משתפר. וסביר להניח שיהיה לו יותר אנרגיה. למרות שעשויים לקחת חודשים עד ששיער הכלב שלך יצמח בחזרה, סביר להניח שהם יחוו שיפור בעור ובמעיל השיער שלהם לאורך זמן.  

תת פעילות בלוטת התריס עלולה לגרום לירידה בייצור הדמעות אצל כלבים. עקוב אחר עיני הכלב שלך עבור כל התפתחות של הפרשות ירוקות-צהובות. שוחח עם הווטרינר שלך אם אתה מבחין בשינויים כלשהם בעיני הכלב שלך.  

שאלות נפוצות על פעילות יתר של בלוטת התריס בכלבים

האם הבעיה ניתנת לריפוי?

תת פעילות מסוג זה ניתנת לניהול, אך אינה ניתנת לריפוי. זה מטופל בדרך כלל עם תחליף הורמון בלוטת התריס סינתטי לכל החיים (תרופות לבותירוקסין).

האם ניתן לתת מינון יתר של תרופות?

תרופות לבלוטת התריס עלולות להיות במינון יתר. וחשוב מאוד שהכלב שלך יקבל את המינון הנכון של התרופה כדי להתמודד עם התת פעילות שלו.  

הווטרינר שלך יתחיל את הכלב שלך במינון סטנדרטי המבוסס על משקל הכלב שלך וירצה לחזור על בדיקות הדם תוך חודש כדי לוודא שהמינון נכון. יותר מפגישת בדיקה חוזרת אחת אפשרית כדי לקבל את מינון התרופה הנכון. 

חילוף החומרים והסבילות של התרופה עשויים להשתנות עם הזמן, ולדרוש התאמות במינון תקופתיות. מומלץ לבדוק מחדש את רמות בלוטת התריס בכל 6-12 חודשים. סימנים למנת יתר של תרופות לבלוטת התריס כוללים כמה תופעות. כמו: ירידה מוגזמת במשקל, עצבנות/היפראקטיביות, שתייה מוגברת ו/או התנשפות וחוסר שינה.  

לסיכום

כלבים עם תת פעילות בלוטת התריס יכולים לחיות חיים נורמליים ובריאים כאשר המחלה מנוהלת באמצעות תרופות. אמנם המחלה אינה ניתנת לריפוי. אך יש לה פרוגנוזה מצוינת והחולים בדרך כלל מגיבים היטב לטיפול. לחולים בניהול רפואי יש תוחלת חיים תקינה.

No data was found
משלוח עד הבית חינם ברכישה מעל 150.00
דילוג לתוכן